Singa Beng

Just ramblings.

Friday, October 2, 2009

The Hai-O Exodus!!!!

Here's some stuff about Hai-O.

Ni definisi syubhah menurut huraian ringkas petikan dari IslamGrid;

http://www.islamgrid.my/qna/index.php?cari=Syubhah

Saya pernah dengar orang Hai-O selalu cakap, keuntungan tidak bercampur.... ini bukan soal pendapatan dari mana ke mana... ini soal syubhah sebuah c/o jual arak memiliki 100% sebuah c/o MLM... itu aje. Macamana kita nak kata tiada kaitan langsung, kalau hak milik 100%. Shareholder dia yang Akitan, Daritan & Excellant Communication Sdn Bhd pulak shareholders semua the Tan's kecuali Ng Ming Han... listed as 'investment holding' dan 'commissions agent'. lain2 adalah Bank Nominees... also rasanyalah, hedges/investment arm termasuk Kenanga.shareholders dia banyak from commercial banks (nominees), individuals yang mungkin kebetulan non muslim... dan semua yang tersebut terlibat dengan riba. itu mmg confirm la... conventional bank, futures trading etc. shareholders untuk Hai-O Ent Berhad... maksudnya... duit masuk untuk shares kemungkinan ada unsur riba and the main point is... it sells alcoholic beverages medicinal or not ada beza ke? tengok elok2 kat section RED WINE dia... aku baca pun aku dah tau the notes or comments are terms used by sommeliers or wine tasters... tak tau lak medicinal wine siap ada comment camtu;

http://mall.hai-o.com.my/stores_app/...arent_ids=0,47

Secondly... Hai-O Ent Berhad OWNS 100% Hai-O Marketing. So amacam? it means the major sole and the only share holder is Hai-O Ent Berhad that sells wine & alcohol!!! Tadaaa, kan senang nak paham. Hai-O Raya pun sama, walaupun bukan milik 100%, Hai-O Enterprise masih major shareholder. Ada beberapa petikan dari KPDN... hish, kan nampak sangat takde kaitan??? >.<;

http://www.kpdnkk.gov.my/index.php?o...422&Itemid=460

http://www.kpdnkk.gov.my/index.php?o...415&Itemid=460

http://www.kpdnkk.gov.my/index.php?o...401&Itemid=460

Jadi hakikatnya secara kasar la, terlibat bermaksud CUMA membeli barang & mendapat bonus dari c/o yang jelas syubhah, membeli barang menyumbang kepada c/o syubhah VOLUNTARILY.

Tadi tentang syubhah... ini tentang issue halal...

Try checking this out;

http://www.hai-omarketing.com.my/haio/ifrc_1.asp

Cert from IFRC Asia (Bahtera Lagenda Sdn Bhd) about the products. It is POSSIBLE that JAKIM acknowledges certs from members of WHC, meaning no need to apply JAKIM's own Halal cert (mind you, only for consumables/food). Now go here;

http://www.halal.gov.my/directory/index.php?lang=BM

and check if SG Global Biotech Sdn Bhd (the manufacturer in the IFRC Asia cert) has a cert from JAKIM for food manufacturing premises. Tadaaa!!! I rest my case regarding loopholes in the system.

Unlike this one;

http://www.hai-omarketing.com.my/haio/eurycohalal.asp

Yanling Natural Hygiene Sdn Bhd does have HDC/JAKIM premise status. Please check one by one since i can only find one product (Euryco) that has both consumable & premise Halal recognition.

This one;

http://www.hai-omarketing.com.my/haio/hfci_1.asp

is given to Hai-O Marketing by Halal Food Council International... but the premise has no JAKIM recognition. Check it out.

Hmm... i am not sure kalau2 budak2 Hai-O ni tau ke tak maksud PDA License which Hai-O Ent Bhd ada. It doesn't state which type of license... but i generally know of PDA1, PDA2 & PDA4. PDA1 is basically for petropumps, skid tanks & barges (floating?). PDA2 if not mistaken is trading of petroleum products & PDA4 is for storage (maybe terbalik). No ordinary c/o can get such licenses. Most of the time its linked to high profile businessmen and politicians or people within the corridors of power.

Maybe this explains why some of the shareholders of Hai-O Ent are investment holdings & one of them a commissions agent. Do you have any idea how much commission one gets for petroleum product trading??? Adakah kebetulan investment holdings dan commissions agent yang menjadi shareholder Hai-O Enterprise Bhd dimiliki oleh orang yang sama yang juga kebetulan non-Muslim?

ok, just mau tambah info. Hai-O is listed as non-syariah (jual arak) compliant kat Bursa main board. Shareholders semua non-muslim, nominees local & international banks (investment) dan beberapa Sdn Bhd seperti Kenanga, Akintan, daritan & Excellant Communication... mostly investment & futures most possibly hedges as well;

http://www.klse.com.my/website/bm/li...f_companies/#H

Hurm... since it isn't syariah compliant... just a conventional MLM plus parent/fellow subsidiary c/o sells alcohol. Setakat dapat lesen MLM conventional dari Kerajaan... sama ke dengan HALAL dari hukum syara'? Kenapa tidak ambil kira asal usul syarikat tersebut, shareholders dan agihan keuntungan serta c/o charges atau sumber capital asal since 100% dimiliki Hai-O Ent?

Bagi saya, isu sebenarnya adalah kesedaran tentang kepenggunaan dari sudut hukum syara'. Masalah utama adalah bila orang yang mempunyai ilmu agama setakat ilmu orang awam macam saya... mencampur adukkan conventional legality dengan syara' halalness. In the end its just a matter of choice... kita nak kekal ignorant atau tidak tentang hhukum.

Bacalah beberapa article ini sebagai rujukan, nak paham baguslah, buat-buat tak paham sukatilah.

http://baheis.islam.gov.my/web/musyk...D?OpenDocument

http://www.islamgrid.gov.my/qna/index.php?cari=syubhah

http://www.zaharuddin.net/content/vi.../#comment84873

Ini semua facts and available on public record. Siasatlah sendiri kalau tak yakin. Apa yang jelas, melibatkan diri dengan MLM syubhah sedangkan ada option lain (takkan la nak kira join MLM ni sebagai darurat sepertimana issue sin tax government, lawak ***** la tu) amat jelas diulas oleh mana2 org yang betul2 arif tentang muamalah..

10 Comments:

  • At October 2, 2009 at 4:48 PM , Anonymous Anonymous said...

    HAI YA bodoh macam sotong melayu ni, nak jadi hai o punya agent atau tidak itu you punya pasal bodoh, tapi buat apa cari dan korek susah susah begini. Kalau nak semua kira islam, tolong tanya diri sendiri, yang orang melayu tu suka tikam belakang, bermata merah, merogol anak perempuan sendiri, makan suap, bermain bomoh- bukan main kuatnya berjampi sini dan sana, ITU SEMUA HALAL KAH KAYU?, Macam mana nak maju, otak bersotong, hati bercemburu, kerja bermalas, nak bantuan jatuh dari langit kira hak assassi melayu, sebab tu memanglah melayau tu lagi baik balik kampung dan tanam puki, :).

     
  • At October 2, 2009 at 9:09 PM , Anonymous Anonymous said...

    kalau gitu apa macam bank yang ada perbankan islam dan perbankan tidak islam pun tak bolehlah?shareholder semua sama!

    atau pun duit cukai dari arak dan judi semuanya masuk akauan kerajaan yang sama.jadi makan gaji dengan kerajaan pun tak bolehlah!

     
  • At October 16, 2009 at 5:13 AM , Blogger dunsuntutmybuntut said...

    Nampak sangat kurang paham cara kerajaan jaga staff Muslim eh? Sumber sin tax di asingkan dari bahagian tax yang digunakan untuk membayar gaji staff kerajaan sejak beberapa lama.

    http://www.zaharuddin.net/content/view/756/95/

    dan

    http://www.zaharuddin.net/content/view/428/63/

    System perbankan dibawah governance Bank Negara yang menuruti system conventional Walaubagaimanapun, sudah ada peruntukan untuk system perbankan Islam... jadi kita ada pilihan. Ada kemungkinan sharholder sama, tapi untuk Islamic Banking, ada beberapa syarat tambahan antaranya shareholder mesti syariah compliant di bursa. Hai-O Enterprise tidak syariah compliant kerana jual arak.

    Masih lagi tak paham ye berkenaan 'choice'? Kalau ada pilihan antara yang syubhah dan yang tiada syubhah, kenapa perlu pilih syubhah jugak? MLM bukan soal hidup mati atau darurah, ia soal pilihan semata-mata. Cara kasar skit la ye, kalau depan mata ada nasi lemak sambal kerang dan sup babi tiga rasa... kenapa pilih makan babi jugak? Dah la pilih yang haram/syubhah... mempengaruhi Muslim lain pulak tu. Dah la pengaruhi Muslim lain... hasil duit syubhah pergi umrah la, sedekah la dan kononnya beribadat la... hasil duit syubhah? Patut iklan Hai-O kat TV tu cakap apa tau; "Syukur Alhamdulillah, keluarga kami mencipta sejarah, suka makan duit syubhah dan tak malu guna untuk ibadah".

     
  • At October 16, 2009 at 5:24 AM , Blogger dunsuntutmybuntut said...

    Yang comment awal tu, saya ingatkan ini posting tentang syubhah Hai-O ye. Keduanya cara comment macam... camna nak cakap eh... tak cukup akal dan typical cara pemikiran Melayu. >.<

    Sekurang-kurangnya kepada orang Islam kalau baca posting ni, boleh la pikir2 skit pasal halal haram sumber kewangan... bagi anak bini makan apa... jagalah family dari sumber yang tak elok. Kekadang yang susah nak bezakan conventional legality with syara' halalness... mungkin dah sebati dah duit syubhah/haram. Nak ubah payah, bila tegur melenting (sedangkan bukannya tak paham, buat2 tak paham bab halal haram) dan sanggup menggadaikan pegangan agama. Ikut pandai mu ah.

     
  • At November 19, 2009 at 9:32 PM , Anonymous Anonymous said...

    salam
    Info yang sangat berguna.THINK before we invest! Banyak lagi cara buat bisnes. Pelik kenapa kita nak bermegah2 dengan product negara luar, sedangkan MLM yang terbukti halal spt HPA kan ada ,and its syariah compliance. Saya malu dengan comment pertama,macam org tak berakal berkata-kata. Jangan buta dek kemewahan kehidupan dunia!

     
  • At December 19, 2009 at 7:33 AM , Anonymous Anonymous said...

    saya setuju, disebabkan buta dunia disebab duit ... halal & haram sudah tidak diambil kira lagi ....

     
  • At December 28, 2009 at 1:01 PM , Blogger dunsuntutmybuntut said...

    takpe, kita tgk tahun depan Akta Halal akan keluar. Akta2 ni biasanya bila awal2, memang banyak masalah,tapi sekurang-kurangnya ada la something.

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/12/23/business/5355341&sec=business

    Tu, petikan dari the Star. TAHNIAH KEPADA PARA USAHAWAN HAI-O YANG MENYUMBANG KEPADA SYARIKAT BERLANDASKAN ARAK. Padan la ramai yang bangga join MLM hai-o ni.

     
  • At February 2, 2010 at 1:05 PM , Anonymous Anonymous said...

    semua salah,dan semua betul.sebenar kalau hidup dlm szaman sekarang.x de yang betul2 halal.bank ada riba,loan ada riba,kerajaan bukan kerajaan islam, kalau kerajaan bukan islam maka mana lagi nak dapat islam tulin

     
  • At February 2, 2010 at 1:11 PM , Anonymous Anonymous said...

    semua betul,kalu nak betul islam.sy ada ustaz cakap kena hidup asing dalam hutan sebab semua sudah subahah.bank ada riba,loan ada riba.kerajaan bukan islam, semua benda berkaitan dgn orang bukan islan yg mempunyai agenda masing.

     
  • At March 18, 2010 at 1:31 AM , Blogger dunsuntutmybuntut said...

    Haha, kelakar betul. Mentality kulub camni yang buat rosak nama Islam. Dah la jahil, tanak paham atau belajar lak tu. Kesian... kesian.

    Kalau alasan tu yang ustat ko bagi, suruh ustat ko baca pendapat Ustaz Zaharuddin atau Dr. Asri. Ustat ko tak katam bab muamalah ni. Ke ustat ko tu takat ngaja muqaddam dan ko pun sama tahap muqaddam je? haha! if so, that explains your ignorance and shallow opinions.

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home